Skip to content

Vloerverwarming

Gelijkmatige comfortabele temperaturen door het gehele pand, zonder rekening te hoeven houden met de plaatsing van radiatoren? Dan is vloerverwarming de ideale oplossing. Elektrische of met warm water gevulde leidingen lopen in lussen of spiralen door de vloer. De aansturing van het systeem gebeurt net als bij andere verwarmingssystemen via de thermostaat. Die thermostaat kan worden voorgeprogrammeerd of een slimme sensor bevatten die bepaalt of er vraag is naar extra warmte. Bij vloerverwarming verandert uw vloer eigenlijk in een grote horizontale verwarmingsplaat.

Voordelen van vloerverwarming.

  • Optimaal gebruik van de leefruimte en vrije indeling doordat u geen radiatoren hoeft te plaatsen.
  • Comfortabel. Gelijkmatige verdeling van de warmte en lekker warme voeten.
  • Energiezuinig. Vloerverwarming draait op minder hoge temperaturen dan reguliere verwarmingssystemen.
  • Allergievriendelijk. Vloerverwarming betekent minder luchtcirculatie dan bij verwarming middels radiatoren en een lagere luchtvochtigheid.

Let bij vloerverwarming op:

Vloerverwarming, met name natbouwsystemen, is vooral geschikt bij nieuwbouw in verband met de verwerking ín de vloer. Bij natbouw zijn niet alle soorten vloerbedekking geschikt als toplaag/afwerking.

In minder goed geïsoleerde woningen is vloerverwarming vaak ongeschikt als hoofdverwarming. Vloerverwarming werkt traag. Even snel een paar graden bijstoken is er niet bij.

Natbouwsystemen

Het meest bekende systeem voor vloerverwarming is natbouw. Bij de aanleg van de vloerverwarming worden de buizen in lussen in het nog natte cement gelegd. Het voordeel ten opzicht van droogbouw is dat dit systeem een stuk goedkoper is. Nadeel is de lange droogtijd na de installatie. De vloerverwarming mag pas na zo’n 8 weken worden gebruikt. Bovendien is de warmtegeleiding door de plaatsing in het cement minder sterk dan bij droogbouw.

Droogbouwsystemen

Dit systeem, waarbij de leidingen onder een vlakke en stabiele afwerking worden geplaats, wint aan populariteit. De aanleg is duurder dan natbouwsystemen, maar de aanleg gaat snel en er zit geen wachttijd op voordat de verwarming kan worden gebruikt. Bovendien is deze nieuwe vorm van vloerverwarming energiezuiniger en geschikt voor vrijwel alle vloerafwerkingen.

Back To Top