skip to Main Content

Zonne-energie

Het gebruik van natuurlijke energiebronnen, zoals de zon, is noodzakelijk in onze behoefte aan energie én verduurzaming. In plaats van systemen die draaien op fossiele brandstoffen leveren wij ook oplossingen die werken op zonne-energie.

 

Zonnepanelen of PV-panelen

PV(Photo Voltaic)-panelen en zonnepanelen zijn verschillende benamingen voor hetzelfde product. Het zijn de panelen die meestal op het dak van panden worden gemonteerd om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Kleinere, autonome panelen zijn geschikt voor recreatieve toepassingen en worden niet gekoppeld aan het elektriciteitsnetwerk. Wij leveren en installeren netgekoppelde installaties van zonnepanelen.

De voordelen van zonne-energie.

  • Gratis je eigen energiebron
  • Duurzame keuze
  • Lange levensduur
  • Weinig onderhoud
  • Steeds kortere terugverdientijd
  • Soms gemeentelijke subsidie

Werking van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben over het algemeen een standaardformaat van 100 cm bij 165 cm, maar zijn ook in andere maten verkrijgbaar. De panelen worden op het (platte) dak gemonteerd. Een paneel is opgebouwd uit zonnecellen. Die zonnecellen vangen daglicht op en zetten dat licht om naar gelijkstroom.

Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk werkt echter op wisselstroom, dus de gelijkstroom moet worden omgezet naar wisselstroom met behulp van een omvormer. Leveren de panelen te weinig energie? Dan kunt u gewoon extra energie afnemen via uw energieleverancier. Leveren de panelen te veel stroom? Dan kunt u zelf stroom terugleveren aan uw leverancier.

 

Hoeveel zonnepanelen?

Dat is geen kwestie van een simpele rekensom, maar dat is van vele factoren afhankelijk. Vooraf maken we een zo exact mogelijke inschatting van de hoeveelheid panelen die u nodig heeft. Dat heeft enerzijds te maken met uw gemiddelde energieverbruik en met het soort zonnepanelen, en anderzijds met de situatie ter plekke, de ligging van het dak, het weerbeeld, etc. En bovendien bepaalt u vooraf zelf of u geheel of gedeeltelijk uw stroom met eigen PV-panelen wilt opwekken.

Zonneboiler en zonnecollector

Een andere slimme toepassing van zonne-energie is de zonneboiler. In tegenstelling tot zonnepanelen geen methode om elektriciteit op te wekken, maar om water te verwarmen.

De zonnecollector is een plaat van 2 m² tot 5 m² die op het dak wordt gemonteerd. De plaat bestaat uit buizen met vloeistof. Zonlicht warmt de vloeistof op, de temperatuur kan wel oplopen tot 80° Celsius. De verhitte vloeistof wordt via een buizensysteem naar een voorraadvat met leidingwater gevoerd. Via een warmtewisselaar wordt de zonnewarmte gebruikt om het water in dat vat te verwarmen. Levert de zonnecollector onvoldoende warmte, dan wordt het vat korte tijd extra verwarmd met behulp van een naverwarmer.

Wilt u meer weten over het slimme gebruik van zonne-energie en profiteren van de voordelen? Neem contact met ons op, we denken graag met u mee.

Back To Top