Skip to content

Warmteterugwinning

Systemen met warmteterugwinning doen precies dat wat ze zeggen; ze winnen warmte terug. Warmte die anders verloren gaat, bijvoorbeeld door de afvoer van een ventilatiesysteem of afvoerleiding van douchewater. Wtw vermindert het verbruik van energie en is daardoor vriendelijker voor het milieu en voor uw portemonnee.

 

Balansventilatie met wtw

Ventilatie met wtw zorgt ervoor dat de warmte van afgezogen vervuilde lucht opnieuw wordt gebruikt om verse inkomende lucht voor te verwarmen. Tot wel 90% van de afgevoerde warmte kan opnieuw worden gebruikt, en dat scheelt uiteraard in uw kosten van verwarming. Door het evenwicht in de hoeveelheid afgezogen en inkomende lucht wordt ook wel gesproken over balansventilatie. In de meeste systemen van balansventilatie wordt gebruik gemaakt van warmteterugwinning. De vervuilde afgezogen lucht stroomt in een leiding langs een warmtewisselaar, waarlangs ook de leiding met ingevoerde verse lucht van buiten wordt gevoerd. Die inkomende lucht raakt daardoor voorverwarmd. Voor een optimale werking van het systeem is vakkundige installatie en onderhoud essentieel.

Douche-wtw

In de meeste woningen stroomt gebruikt warm douchewater door de afvoer naar het riool; zonde van de energie die is gebruikt voor de opwekking van die warmte. Douche-wtw maakt gebruik van die wegstromende warmte met behulp van een warmtewisselaar. De opgevangen warmte wordt gebruikt om het inkomende verse water voor te verwarmen. En dat scheelt in energiekosten voor de warmwaterketel of boiler. Uiteraard blijven vers en vervuild water strikt van elkaar gescheiden.

De voordelen van wtw.

  • Hergebruik van warmte
  • Minder verspilling
  • Minder milieubelasting
  • Mogelijkheid tot subsidie
Back To Top