Skip to content

Ventilatie

Schone lucht is belangrijk voor onze gezondheid, en dan hebben we het niet alleen over de buitenlucht. Tegenwoordig worden huizen zo goed geïsoleerd opgeleverd, dat er geen naden of kieren meer zijn voor natuurlijke luchtverversing. En het openzetten van alle ramen en deuren om de woning goed te laten doortochten en de lucht te verversen gebeurt bijna niet meer en is bovendien een tijdelijke oplossing. Om de luchtkwaliteit in woningen te verbeteren met afvoer van vuile lucht en voortdurende aanvoer van schone lucht zijn sinds 2006 ventilatiesystemen verplicht in nieuwbouwwoningen en een punt van aandacht bij renovatie/verbouwing van oudere woningen.

 

Mechanische ventilatie

In het Bouwbesluit staat aangegeven waar de mechanische ventilatie aan moet voldoen in nieuwbouwwoningen. Uiteraard kunnen wij zorgen voor capaciteitsberekening, advies en vakkundige installatie van een ventilatiesysteem in uw nieuwe woning of met u meedenken over alternatieve oplossingen voor in bestaande woningen. Professionele installatie door een erkend installateur om problemen met de luchtkwaliteit, schimmels, vochthuishouding en fijnstof te voorkomen. Naast die professionele installatie is service en onderhoud essentieel. Regelmatig zorgt u zelf voor reiniging en onderhoud en 2- jaarlijks laat u de installatie door de installateur controleren.

Ventilatie; geen verspilling

Voor veel mensen lijkt de verplichting van mechanische ventilatie haaks te staan op verduurzaming; het systeem verbruikt immers energie. Onze gezondheid weegt in dat geval echter zwaarder dan de kosten van energie. Het is natuurlijk wel belangrijk te kiezen voor een energiezuinig systeem.

Ook is er balansventilatie met wtw; warmteterugwinning. Daarbij gaat zo min mogelijk warmte verloren, terwijl u wel van de voordelen van schone lucht geniet. Lees meer over warmteterugwinning.

Back To Top